Bilişim Hukuku – İzmir bilişim avukatı

 

Bilişim hukuku

Bilişim hukuku, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte son dönemde artan suç ve hukuki konuları inceliyor. Bu durum aynı zamanda hukukun ne ölçüde ihtiyaçlara göre şekillendiğini de göstermektedir. İnternet kullanılmadan önce hayatımızda siber suç diye bir şey yoktu. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilmesi sağlanır. Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanılarak internet kullanılarak işlenen suçlar temel olarak bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bilişim hukuku alanındaki davalarda size yardımcı olacak, alanında uzman ve tecrübeli kişilerden destek almanız, sizin için çok daha verimli sonuçlar doğuracaktır.

 

Siber Suçlar Nedir?

  • Bilişim hukuku kapsamında suç sayılan temel unsurlar şu şekilde sıralanıyor;
  • Bilgi sistemine izinsiz giriş
  • Bilgi sisteminde yolsuzluk ve hasar
  • Kredi ve banka kartlarını kötüye kullanmak ve bunları kullanarak suç işlemek
  • Bilgi sistemini erişilemez ve çalışamaz hale getirmek
  • Yasaklanmış cihaz ve programların kullanılması

Bilişim hukuku konusunda nitelikli duruşa sahip uzmanlarla iş birliği yapmanız elde edeceğiniz verimliliği pekiştirecektir. Siber suçlar diğer suç alanlarıyla birlikte oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bilişim suçları kapsamında değerlendirilirken farklı suç alanlarında da farklı unsurlar bulunabilmektedir. Örneğin bilişim sistemi kullanılarak dolandırıcılık yapıldığında, nitelikli dolandırıcılık için ayrıca suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Avukatınız bu alanda ihtiyacınız olan tüm hukuki başvuruları sorunsuz bir şekilde tamamlayacaktır.

 

Bilgi Sistemine İzinsiz Girme Suçu

Bilişim hukuku kapsamında en sık karşılaşılan konulardan biridir. Bilişim hukuku kapsamında da en basit suçlardan biri olarak görülüyor. Elbette, hesabın gerçek kullanıcısının bilgisi olmadan bir sosyal medya platformuna giriş yapma konusunda yasal işlem de yapabilirsiniz. Bu anlamda sosyal medya platformlarında kişilerin en sık yaşadığı sorun, hesap sahibi olarak değil, sadece hesabın kullanıcısı olarak anılmasıdır.

 

Hesabın sahibi değil, sadece kullanıcısı olduğunuz için bu tür konuların hak arayışında hukuki alanda büyük sorunlara yol açabileceği görülmektedir. Son zamanlarda bu konuyla ilgili engeller ortadan kaldırıldı. İnsanların sosyal medya hesaplarına izinsiz giriş yapan kişileri tespit etmek için oldukça pratik bir IP denetim sistemi geliştirildi. Bu aşamada tespit adımlarının tamamlanması eskisine göre hız kazanmıştır.

 

Bilgi sistemine izinsiz giren kişilere yönelik cezai yaptırımlar hakkında da bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bu alanda kişinin bilgi işlem sistemine rızası dışında giriş yapılması bile bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla sonuçlanıyor. Bu noktada sadece sisteme giriş ve çıkışla belirlenen cezai bir yaptırım olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Ayrıca sisteme giren, sistemi bozan veya bu sistem üzerinden farklı suçlar işleyen kişilerin tespiti halinde daha büyük cezai yaptırımlar uygulanabilecek. Bu alanda bilişim hukuku avukatının gerekli ispat adımlarını sorunsuz bir şekilde yerine getirmesi ve davaları oluşturup ilişkilendirmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir. Hukuk Büroları bu alanda sundukları nitelikli sistem özellikleriyle müvekkillerinin haklarını koruma konusunda başarılı olduklarını göstermektedir.

 

Bilgi Sistemi Verilerinin İmhası ve Bozulması

Bilişim hukuku kapsamında sadece sisteme giriş yapmak değil, sisteme giriş yaptıktan sonra yaşanan unsurlar da temel sorunlar arasında yer almaktadır. Bu alanda dikkate alınması gereken konulardan bazıları;

 

Sadece bir bilgi sistemine girmek değil, bilgi sistemindeki bilgilerin silinmesi veya yanıltıcı amaçlarla değiştirilmesi de en temel sorunlar arasındadır.

Sosyal medya hesapları denildiğinde bilişim hukuku kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği gibi sorular aklınıza gelebilir. Ancak sosyal medya hesaplarınıza karşı işlenen tüm hususlara ilişkin hukuki hak aramak için gerekli adımları tamamlayabilirsiniz.

Bu süreçte diğer kullanıcıların sisteme girmesini engelleyecek adımlar da atılmaktadır. Öncelikle siteye erişimin engellenmesi, sisteme erişim hakkına sahip olanların haklarının ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Sisteme giriş yapamamanızdan dolayı sorun yaşamanız halinde sadece bilişim suçları alanında değil maddi ve manevi tazminat talep alanında da haklarınızı talep etme imkanına sahipsiniz.

Bilişim hukuku sayesinde hakların korunması için gerekli yasal denetimler ve düzenlemeler kısa sürede yapılmıştır. Geçmiş yıllarda suç olarak bile tanımlanmayan unsurların, cezai yaptırımlar da dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde hazırlandığı düşünülüyor. Bu kadar hızlı hareket etmenin en temel noktası vatandaşların haklarını korumak ve teknolojinin istismar aracı olarak kullanılmasının önüne geçmektir.

 

Yasaklı Cihaz ve Programların Kullanımı

Kişilerin yasaklı cihaz ve programları kullanması suçtur. Bu alanda programın yapımcısı, satıcısı ve satış destekçisi de suçlu olarak karşımıza çıkıyor. Yasaklı cihazların kullanımına ilişkin çok hassas bir sistem oluşturuldu. Ayrıca kullanımı ve kullanıldığı alan hakkında inceleme yapıldığında diğer suç unsurlarıyla birlikte değerlendirilebileceği görülmektedir. En yaygın ses ve görüntü kayıtları yasaklı cihazlar kullanılarak yapılıyor. Toplanan bu bilgi ve belgeler gizlilik ilkesinin ihlali niteliğindedir. Hakkın korunabilmesi için yasal başvuruların ivedilikle tamamlanması ve mümkünse cihazın satışının yasaklanması gerekmektedir.

 

Zamanaşımının Gözden Geçirilmesi

Her alanda olduğu gibi bilişim hukuku kapsamında da zaman aşımı bulunmaktadır. Bu noktada zaman aşımı süresi 8 yıl olarak belirlendi. Dava açılabilmesi için gerekli adımların suçun işlendiği tarihten itibaren sekiz yıl içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca özellikle suçun sonradan ortaya çıkması durumunda kişilerin dava açma hakkının yeniden sağlanması için çaba sarf edilmelidir. Avukatınız zamanaşımına itirazlarınızı uygun yolları tüketerek tamamlayacaktır.

 

Delil Toplama Sürecinde Hassas Noktalar

Bilişim hukuku alanında en sık yapılan hatalardan biri delil yöntemleridir. Karşı tarafın suçluluğunu kanıtlamak için insanların yanlış kullandığı unsurlar sizi suçlu yapabilir. Bu süreçte tüm delillerin eksiksiz olarak hukuki yöntemlere uygun olarak elde edilmesi gerekmektedir. Aksi halde gizlice elde edilen ses kayıtları veya video kayıtları sizi haklı çıkarmayacaktır. Aslında tam tersine adaletsizliğinizin kanıtıdır. Karşınızdaki kişinin mahremiyetinin ihlal edildiğini göreceksiniz.